Dit evenement is afgelopen

MOOOV : Bram Fischer

MOOOV : Bram Fischer

Regie: Jean van de Velde Nederland, 2016, 124 minuten

In het Zuid-Afrika van 1963, waar onvrede groeit tegen de ongelijkheid, worden op een middag bij een inval in het dorpje Rivonia de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was, toegevoegd: Nelson Mandela.

 

 

Het blanke regime wil koste wat het kost de groep als voorbeeld stellen en tot de doodstraf veroordeeld krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet, is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Het wordt een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Als de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

Het levensverhaal van de advocaat die Nelson Mandela verdedigde is in een zowel spannende sixties spionagethrillervorm gegoten als in een solied rechtbankdrama met een knappe hoofdrol voor Peter Paul Muller, die hij ingetogen vertolkt.